Zupa chrzanowa

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • cebula – 1 szt.
  • pietruszka korzeń – 2 szt.
  • ziemniaki – 3 szt.
  • seler – ½ szt.
  • czosnek – 1 ząbek
  • olej kokosowy – 50 ml
  • sól
  • liście laurowe – 3 szt.
  • ziele angielskie – 4 ziarenka
  • koper włoski – 10 ziarenek
  • woda – 2 l
  • mleko 1,5% – 100 ml
  • majeranek suszony – 1 łyżeczka
  • tarty chrzan – 200 g
  • pieprz
  • JAJKA
  • olej
  • jajka przepiórcze – 4 szt.
  • DEKORACJA
  • ocet balsamiczny – 30 ml
  • kiełki rzodkiewki
  • prażona cebulka – 3 łyżki
  • gałka muszkatołowa – 1 szczypta

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę kroimy w kostkę, obraną pietruszkę w plastry, obrane ziemniaki i seler w kostkę, czosnek siekamy. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy przez 2 minuty cebulę z czosnkiem. Dodajemy ziemniaki, pietruszkę, seler. Doprawiamy solą, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, koprem włoskim. Zalewamy całość wodą i mlekiem. Gotujemy, aż warzywa staną się miękkie. Wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy majeranek i chrzan. Zupę blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Krok 2

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na średnim ogniu sadzone jajka przepiórcze, pulnując aby żółtka nie były ścięte.



Krok 3

Zupę przelewamy do miseczek. Porcje skrapiamy octem balsamicznym, dodajemy kiełki rzodkiewki, prażoną cebulkę, jajko przepiórcze. Oprószamy gałką muszkatołową.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.