Cebulę kroimy w kostkę, obraną pietruszkę w plastry, obrane ziemniaki i seler w kostkę, czosnek siekamy. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy przez 2 minuty cebulę z czosnkiem. Dodajemy ziemniaki, pietruszkę, seler. Doprawiamy solą, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, koprem włoskim. Zalewamy całość wodą i mlekiem. Gotujemy, aż warzywa staną się miękkie. Wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy majeranek i chrzan. Zupę blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na średnim ogniu sadzone jajka przepiórcze, pulnując aby żółtka nie były ścięte.
Zupę przelewamy do miseczek. Porcje skrapiamy octem balsamicznym, dodajemy kiełki rzodkiewki, prażoną cebulkę, jajko przepiórcze. Oprószamy gałką muszkatołową.
Dodaj komentarz