Zupa czosnkowa na chlebie

Pyszna zupa czosnkowa na chlebie to bardzo proste w przygotowaniu danie. Nie wymaga zbyt wielu składników, a jednak ma swój urok. Polecana niejadkom oraz osobom o obniżonej odporności.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Soja

Wegetariańskie

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Soja

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 3 główki czosnku
  • - 750 ml naturalnego bulionu warzywnego
  • - 5 łyżek oliwy z oliwek
  • - 4 kromki chleba żytniego
  • - 250 ml mleka sojowego
  • - 2 cebule
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek (zawinięty w folię) pieczemy przez chwilę w piekarniku do momentu, aż będzie miękki.



Krok 2

Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę do zeszklenia. Do cebuli dodajemy upieczony czosnek pozbawiony wcześniej łupinek i smażymy przez 3 minuty.



Krok 3

Składniki z patelni umieszczamy w dużym garnku, następnie dolewamy do niego bulion oraz dodajemy pokrojony w kostkę chleb i gotujemy ok. 25 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Krok 4 

Po ugotowaniu zupy dodajemy do niej mleko sojowe i blendujemy wszystko. Możemy dodać posiekaną natkę pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.