Zupa czosnkowa z grzankami jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Ciekawa w smaku. Idealnie nadaje się na jesienno-zimowe chłodne dni.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i czosnek i podsmażamy przez 2 minuty. Dodajemy ziemniaki i smażymy przez 5 minut.
Składniki z patelni przekładamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
Przygotowujemy grzanki: czosnek drobno siekamy, dodajemy do masła i mieszamy. Chleb smarujemy masłem czosnkowym z każdej strony i kroimy w średniej wielkości kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy przez kilka minut.
Do śmietanki Łaciatej wlewamy kilka łyżek gorącej zupy, mieszamy. Przelewamy do garnka i całość blendujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na gorąco z grzankami.
Dodaj komentarz