Zupa czosnkowa z grzankami

Zupa czosnkowa z grzankami jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Ciekawa w smaku. Idealnie nadaje się na jesienno-zimowe chłodne dni.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 12 ząbków czosnku
  • - 2 l naturalnego bulionu warzywnego
  • - 150 ml Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 4 ziemniaki
  • - 1 cebula
  • - 50 g masła
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Grzanki:

  • - 4 kromki chleba
  • - 50 g masła
  • - 3 ząbki czosnku

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i czosnek i podsmażamy przez 2 minuty. Dodajemy ziemniaki i smażymy przez 5 minut.



Krok 2

Składniki z patelni przekładamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.



Krok 3

Przygotowujemy grzanki: czosnek drobno siekamy, dodajemy do masła i mieszamy. Chleb smarujemy masłem czosnkowym z każdej strony i kroimy w średniej wielkości kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy przez kilka minut.



Krok 4 

Do śmietanki Łaciatej wlewamy kilka łyżek gorącej zupy, mieszamy. Przelewamy do garnka i całość blendujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na gorąco z grzankami.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.