Dynie przekroić na pół i obrać ze skórki, usunąć środek (można zachować pestki do suszenia). Miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki i bataty umyć i obrać również pokroić w kostkę.
Przygotować głęboki garnek. Na dnie rozgrzać oliwę, pokroić i podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać sparzonego i obranego ze skóry pomidora. Smażyć przez 5 minut do uzyskania konsystencji sosu. Następnie dodać dynie, batata i ziemniaki. Smażyć przez kolejne 5 minut następnie dodać sól, pieprz oraz przyprawę curry.
Całość gotować około 15 minut, mieszając co jakiś czas. Po upływie tego czasu sprawdzić miękkość warzyw. Gotową zupę ściągnąć z ognia i po lekkim przestygnięciu zblendować z mleczkiem kokosowym. Na koniec udekorować bazylią oraz pozostałym mlekiem kokosowym.
Dodaj komentarz