Zupa dyniowa z batatem, curry i mleczkiem kokosowym

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 500 g dyni piżmowej
  • - 250 g batatów
  • - 250 g ziemniaków
  • - 1 pomidor
  • - 750 ml bulionu warzywnego
  • - 1 cebula
  • - 1 opakowanie przyprawy curry
  • - 2 łyżki oliwy z oliwek
  • - 125 ml mleczka kokosowego
  • - świeża bazylia
  • - sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Dynie przekroić na pół i obrać ze skórki, usunąć środek (można zachować pestki do suszenia). Miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki i bataty umyć i obrać również pokroić w kostkę.



Krok 2

Przygotować głęboki garnek. Na dnie rozgrzać oliwę, pokroić i podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać sparzonego i obranego ze skóry pomidora. Smażyć przez 5 minut do uzyskania konsystencji sosu. Następnie dodać dynie, batata i ziemniaki. Smażyć przez kolejne 5 minut następnie dodać sól, pieprz oraz przyprawę curry.



Krok 3

Całość gotować około 15 minut, mieszając co jakiś czas. Po upływie tego czasu sprawdzić miękkość warzyw. Gotową zupę ściągnąć z ognia i po lekkim przestygnięciu zblendować z mleczkiem kokosowym. Na koniec udekorować bazylią oraz pozostałym mlekiem kokosowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.