Zupa dyniowa z koperkiem i śmietanką

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 dynia piżmowa
  • 2 łyżki oleju
  • 2 pory, jasne części, posiekane
  • 2,5 cm kawałek korzenia imbiru, posiekany
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 zielone papryczki chili, posiekane
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • woda lub bulion warzywny
  • sok z cytryny
  • biały pieprz, sól
  • śmietanka Łaciata 18%

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.



Krok 2

Dynię przekrój na pół, usuń pestki oraz włókna a miąższ pokrój w kliny. Kawałki dyni posmaruj olejem i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz do miękkości przez ok 30 min. Wyjmij, ostudź i usuń skórki.



Krok 3

W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż pory, imbir, czosnek oraz chili przez kilka minut. Dodaj kmin rzymski, kurkumę oraz kawałki dyni. Wszystko to zalej gorącą wodą lub bulionem (do wysokości warzyw) i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 15-20 min, zdejmij z ognia i zmiksuj.



Krok 4

Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Rozlej do talerzy, podawaj ze świeżym koperkiem oraz śmietanką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.