W garnku na oliwie i maśle podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, ale uważamy, żeby się nie spaliła. Pora opłukać, obrać z zewnętrznych grubszych warstw i odciąć zielone końce. Pozostałą białą i jasnozieloną część przekroić wzdłuż na 4 części, opłukać je i pokroić na plasterki. Dodać do cebuli, podsmażyć przez 2 minuty. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodać obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę oraz pietruszkę. Wszystko wymieszać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do garnka i mieszając podsmażać ok. 2 minuty.
Wlać gorący bulion, doprawić solą i pieprzem, dodać kurkumę i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut. W połowie gotowania dodać opłukaną na sitku i rozmrożoną zieloną fasolkę.
Odstawić z ognia i dodać posiekany koperek oraz śmietanę.
Dodaj komentarz