Zupa grochowa ze śliwkami to smaczne, tanie danie, które posmakuje każdemu. Dodatek suszonych śliwek sprawi, że ten, kto chociaż raz jej spróbuje, chętnie będzie wracał do tego przepisu.
Danie: Zupy
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Groch moczymy w wodzie przez całą noc.
Marchewki kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, drobno siekamy i lekko podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek.
Groch odcedzamy i zalewamy 1 l świeżej wody. Dodajemy marchew, cebulę, suszone śliwki, liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotujemy przez ok. 3,5 godziny.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy zupę ozdobioną listkami natki pietruszki. Możemy podawać z opieczonym w tosterze chlebem.
Dodaj komentarz