Zupa jabłkowo-śliwkowa

Pyszna zupa jabłkowo-śliwkowa, którą najlepiej przygotować w sezonie owocowym. Podana ze śmietanką smakuje rewelacyjnie. Pięknie pachnie cynamonem.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g jabłek
  • - 300 g śliwek węgierek
  • - 1 łyżka cynamonu
  • - ½ laski wanilii
  • - 3 goździki
  • - sok z ½ cytryny
  • - 1 szklanka Śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
  • - 3 łyżki miodu
  • - 1 łyżeczka mąki
  • - garść mięty

Przygotowanie

Krok 1

Jabłka myjemy, obieramy ze skórek, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy. Śliwki myjemy i drylujemy.



Krok 2

Jabłka i śliwki umieszczamy w garnku, dodajemy sok z cytryny oraz cynamon, goździki i laskę wanilii. Zalewamy niewielką ilością wody. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy miód, wyjmujemy laskę wanilii i goździki. Blendujemy. Dodajemy 4 łyżki śmietanki Łaciatej zmieszanej z mąką i mieszamy.



Krok 3

Resztę schłodzonej śmietanki Łaciatej ubijamy. Zupę podajemy przyozdobioną kleksem ubitej śmietanki Łaciatej i np. listkiem mięty.



Wskazówki

Śmietanka, aby się ubiła musi być schłodzona.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.