Smaczna zupa jagodowa na bazie śmietanki to propozycja wręcz idealna na sezon jagodowy. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. To przepis, do którego się wraca.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Jagody myjemy, jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Jagody i jabłka przekładamy do garnka i zalewamy minimalną ilością wody, po czym dodajemy wanilię, cukier i połowę listków mięty. Gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu.
Wyjmujemy wanilię i całość blendujemy. Dodajemy pół szklanki śmietanki Łaciatej wymieszanej z mąką.
Schłodzoną śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno i dekorujemy nią zupę. Ozdabiamy także listkami mięty.
Dodaj komentarz