Zupa jagodowa ze śmietanką

Smaczna zupa jagodowa na bazie śmietanki to propozycja wręcz idealna na sezon jagodowy. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. To przepis, do którego się wraca.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 litr jagód (mogą być borówki amerykańskie)
  • - ¾ szklanki cukru
  • - ½ laski wanilii
  • - garść listków mięty
  • - 2 jabłka
  • - 1/2 szklanki Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 200 ml Śmietanki Łaciatej 30%
  • - 1 łyżeczka mąki

Przygotowanie

Krok 1

Jagody myjemy, jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.



Krok 2

Jagody i jabłka przekładamy do garnka i zalewamy minimalną ilością wody, po czym dodajemy wanilię, cukier i połowę listków mięty. Gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu.



Krok 3

Wyjmujemy wanilię i całość blendujemy. Dodajemy pół szklanki śmietanki Łaciatej wymieszanej z mąką.



Krok 4 

Schłodzoną śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno i dekorujemy nią zupę. Ozdabiamy także listkami mięty.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.