Zupa koperkowa z klopsikami z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom, dlatego warto zaserwować ją na niedzielny obiad. Dzięki mięsnej wkładce, zupa jest sycąca i z powodzeniem może zastąpić drugie danie.
Danie: Zupy, Obiad
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Seler
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, gdy będzie już miękka. Koperek posiekać. W misce wymieszać mięso, jajko, bułkę i pół pęczka koperku. Posolić i popieprzyć. Uformować małe klopsiki.
Cebulę i ziemniaki pokroić w kosteczkę. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na dużych oczkach tarki.
W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, liść laurowy i ziele angielskie. Smażyć razem przez 3 minuty. Dodać pozostałe warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Smażyć minutę, a następnie zalać bulionem i zagotować.
Gdy zupa się zagotuje, dodać ziemniaki, a następnie klopsiki, wrzucając je pojedynczo.
Przykryć i gotować przez około 20 minut, aż do miękkości ziemniaków.
Dodać resztę koperku. Jeśli używamy śmietany, wymieszać ją najpierw w misce z ¼ szklanki zupy, a następnie wlać do garnka i wymieszać.
Jeśli zależy nam na intensywnym kolorze zupy, można do niej dodać ½ łyżeczki kurkumy.
Dodaj komentarz