Zupa koperkowa z klopsikami

Zupa koperkowa z klopsikami z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom, dlatego warto zaserwować ją na niedzielny obiad. Dzięki mięsnej wkładce, zupa jest sycąca i z powodzeniem może zastąpić drugie danie.

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Seler

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Seler


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Klopsiki:

  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 czerstwa bułka
  • mleko do namoczenia bułki
  • 1 jajko
  • ½ pęczka koperku
  • sól
  • pieprz

Zupa koperkowa:

  • 1,5 l bulionu
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • ¼ selera
  • ½ pęczka koperku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

Opcjonalnie:

  • 250 g śmietany Mazurski Smak 18%

Przygotowanie

Krok 1

Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, gdy będzie już miękka. Koperek posiekać. W misce wymieszać mięso, jajko, bułkę i pół pęczka koperku. Posolić i popieprzyć. Uformować małe klopsiki.



Krok 2

Cebulę i ziemniaki pokroić w kosteczkę. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na dużych oczkach tarki.



Krok 3

W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, liść laurowy i ziele angielskie. Smażyć razem przez 3 minuty. Dodać pozostałe warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Smażyć minutę, a następnie zalać bulionem i zagotować.



Krok 4

Gdy zupa się zagotuje, dodać ziemniaki, a następnie klopsiki, wrzucając je pojedynczo.



Krok 5

Przykryć i gotować przez około 20 minut, aż do miękkości ziemniaków.



Krok 6

Dodać resztę koperku. Jeśli używamy śmietany, wymieszać ją najpierw w misce z ¼ szklanki zupy, a następnie wlać do garnka i wymieszać.



Wskazówki

Jeśli zależy nam na intensywnym kolorze zupy, można do niej dodać ½ łyżeczki kurkumy.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.