Zupa krem z batatów

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 1 cebula
  • 2 pory
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 kg batatów
  • 1 łyżka kminu rzymskiego
  • 1 łyżka mielonej kurkumy
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1,25 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 5 łyżek śmietany Łaciata 18%
  • 1 świeża bagietka
  • 1 serek śmietankowy Łaciaty meksykański

Przygotowanie

Krok 1

Kroimy cebulę, czosnek i pora. Rozgrzewamy oliwę w średnim garnku i smażymy warzywa. Po chwili smażenia dodajemy masło, kmin rzymski i smażymy 4/5 minut. Obrane i pokrojone bataty dodajemy do garnka, doprawiamy kurkumą, słodką papryką i zalewamy je bulionem. Zupę gotujemy aż słodkie ziemniaki będą miękkie.



Krok 2

W międzyczasie przygotowujemy grzanki. Kroimy bagietkę, podsmażamy ją na patelni grillowej i gotowe grzanki odkładamy na bok.



Krok 3

Gdy zupa jest już gotowa dodajemy do niej Śmietanę Łaciatą 18% (aby śmietana się nie zważyła dodajemy ją do przestudzonej zupy lub przed dodaniem hartujemy*) i blendujemy na gładką masę. Przygotowane grzanki smarujemy Serkiem śmietankowym Łaciatym meksykańskim. Zupę podajemy w głębokim talerzu z dodatkowym kleksem śmietany i grzankami. Smacznego!



Wskazówki

Hartowanie - do śmietany dodajemy kilka łyżek ciepłej potrawy, energicznie mieszamy i dodajemy do potrawy.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.