Zupa krem z dyni

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • mała dynia
  • kostka rosołowa
  • 4 ziemniaki
  • 4 łyżki śmietany do zupy
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • 1l wody

Przygotowanie

Krok 1

Dynię przekruj na pół, wyjmij łyżką pestki i włókna ze środka. Miąższ wydrąż łyżeczką do wycinania kuleczek z melona (potrzebne będzie w sumie 500 gram kuleczek z dyni). Ziemniaki obierz i z nich również zrób kuleczki.



Krok 2

Zagotuj 1 litr wody. Wrzuć kostkę rosołową, gdy się rozpuści gotuj przez minutę. Dodaj warzywa i gotuj do momentu, gdy staną się miękkie (około 15 minut). Wyjmij kilka dyniowych kuleczek do dekoracji, resztę zupy zmiksuj.



Krok 3

Dodaj śmietanę i wymieszaj. Dopraw szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzem i odrobiną soli. Przed podaniem udekoruj pietruszką i pozostawionymi kuleczkami dyniowymi.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.