Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Bez glutenu
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
Warzywa obierz i pokrój na grubsze kawałki, połącz wszystkie w misce i skrop 2 łyżkami oleju. Wymieszaj i rozłóż na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40-50 min (do miękkości) i przełóż do garnka. Zalej bulionem (do wysokości warzyw, w razie potrzeby uzupełnij wrzącą wodą), dopraw przyprawami i doprowadź do wrzenia. Gotuj 10-15 min.
Zupę zdejmij z ognia, zmiksuj na gładko blenderem i połącz ze 100 ml śmietanki. Ponownie podgrzej, w razie potrzeby dopraw i rozlej do talerzy.
Podawaj z dodatkową śmietanką, listkami bazylii oraz pestkami dyni (najlepiej uprażonymi na suchej patelni).
Dodaj komentarz