Zupa krem z pomarańczowych warzyw

Autor:

Maria

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Zupa krem

  • - 1 litr wody/wrzątku/,
  • - 2 słodkie ziemniaki,
  • - 1 marchewka,
  • - 200 g dyni,
  • - 1 cebula,
  • - 1 łyżeczka imbiru,
  • - 0,5 papryczki chili,
  • - 1 łyżka soku z cytryny,
  • - 1 łyżka soku z grejpfruta,
  • - przyprawy: pieprz, papryka łagodna, ziele angielskie, listek laurowy,
  • - 25 g masła Łaciate,
  • - kawałek pora,
  • - płatki migdałowe

Przygotowanie

Przygotowanie

Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę.



Krok 2

Ziemniaki, cebulę oraz marchewkę obrać i też pokroić w kostkę. W garnku zeszklić pokrojoną cebulę oraz pokrojony imbir i chili na 15 g masła. Dodać dynię, ziemniaki oraz marchew.



Krok 3

Smażyć ,co chwilę mieszając przez ok. 5 minut, zalać wrzątkiem. Dodać wszystkie przyprawy oraz pora i gotować do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie, ok. 20 minut.



Krok 4

Wyciągnąć ziele angielskie, listek laurowy i pora. Zmiksować resztę warzyw w blenderze, dodać resztą masła. Dolać sok z grejpfruta oraz cytryny, przemieszać i jeszcze chwilkę gotować.



Wskazówki

W razie potrzeby dodać jeszcze trochę przypraw. Migdały uprażyć na suchej patelni i posypać nimi zupę.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.