Zupa krem ze szpinaku i brokułów z krewetkami

Cieszy nie tylko kubki smakowe, ale i wzrok. Pięknie prezentuje się na talerzu, wspaniale pachnie i wybornie smakuje. Idealna na ważne uroczystości.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 brokuł
  • - 250 g szpinaku
  • - 150 g krewetek
  • - 4 ząbki czosnku
  • - 1 cebula
  • - 2 szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • - 3 łyżki masła
  • - 1 szklanka Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 2 łyżki ziół prowansalskich
  • - grzanki

Przygotowanie

Krok 1

Szpinak myjemy i osuszamy. Czosnek i cebulę obieramy i drobno kroimy. Brokuł dzielimy na małe różyczki.



Krok 2

Cebulę i czosnek obsmażamy na maśle, po czym dodajemy szpinak i brokuł. Podsmażamy razem 5 minut i zalewamy bulionem. Przyprawiamy solą, pieprzem i dusimy ok. 15 minut. Po tym czasie całość blendujemy, a następnie dodajemy umyte krewetki.



Krok 3

Gotujemy jeszcze 5 minut, po czym dodajemy zioła prowansalskie oraz śmietankę Łaciatą.



Krok 4 

Podajemy z grzankami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.