Zupa meksykańska

Zupa meksykańska to danie bardzo smaczne. Prosta w przygotowaniu, nie wymaga zbyt wielu zdolności kulinarnych. Polecana na szczególne okazje.

Danie: Zupy

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 pierś z kurczaka
  • - 1 l naturalnego bulionu wieprzowego
  • - 200 g batatów
  • - ½ szklanki soczewicy z puszki
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 1 cebula
  • - 2 łyżki oleju
  • - 1 natka pietruszki
  • - 1 łyżeczka kminku rzymskiego
  • - 1 łyżeczka kurkumy
  • - 1 łyżeczka oregano
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżeczka kolendry
  • - 1 łyżeczka ostrej papryki

Przygotowanie

Krok 1

Obieramy bataty i cebulę, a następnie kroimy je w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa podsmażamy przez 5 minut na rozgrzanym na patelni oleju.



Krok 2

Dodajemy soczewicę i przyprawy, następnie smażymy przez 2 minuty.



Krok 3

Składniki z patelni wrzucamy do garnka, zalewamy gorącym bulionem, do którego dodajemy również pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Doprawiamy do smaku przyprawami.



Krok 4

Gotujemy przez kolejne 15 minut. Przyozdabiamy drobno posiekaną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.