Składniki:

  • 2 l mleka UHT Łaciate 2%
  • 250 g truskawek
  • 100 g malin
  • 2-3 łyżki cukru
  • sok z ½ cytryny
  • 1 garść płatków migdałowych
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie

Krok 1

Truskawki umyj i osusz. Połowę truskawek przekrój na połówki. Resztę truskawek przesmaż na rozgrzanej patelni z olejem. Dodaj cukier i sok z cytryny. Duś pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż do momentu uzyskania gęstej konfitury.



Krok 2

Mleko przelej do garnka i gotuj przez 20 minut na średnim ogniu. Dodaj połówki truskawek, konfiturę truskawkową i maliny. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę. Spróbuj i ewentualnie dodaj cukier. Wymieszaj, aż do rozpuszczenia.



Krok 3

Przed podaniem posyp zupę płatkami migdałowymi. Smacznego!



Wskazówki

Jeśli używasz mrożonych owoców pamiętaj, aby najpierw je rozmrozić.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.