Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa to pyszne danie. Łatwe i stosunkowo szybkie w przygotowaniu. Zupa bardzo znana i ceniona ze względu na wyrazisty smak. Polecana dla całej rodziny jako danie obiadowe, sprawdza się również na specjalne okoliczności.

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 6 kiszonych ogórków
  • - 1 szklanka soku z kiszenia ogórków
  • - 4 ziemniaki
  • - 2 marchewki
  • - 1,5 l naturalnego bulionu warzywnego
  • - 1 łyżka majeranku
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 szklanka Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 3 łyżki masła

Przygotowanie

Krok 1

Ogórki ścieramy na tarce z dużymi oczkami, marchewkę kroimy w dość grube plastry.



Krok 2

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy warzywa i dusimy całość ok. 15 minut.



Krok 3

W garnku zagotowujemy bulion, następnie wrzucamy do niego ziemniaki i gotujemy przez 5 minut. Dodajemy ogórki, marchew, sok spod ogórków i gotujemy przez 10 minut.



Krok 4 

Przyprawiamy do smaku. Śmietankę Łaciatą mieszamy z 3 łyżkami gorącej zupy (aby ją zahartować). Dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka z zupą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.