Zupa ogórkowa to pyszne danie. Łatwe i stosunkowo szybkie w przygotowaniu. Zupa bardzo znana i ceniona ze względu na wyrazisty smak. Polecana dla całej rodziny jako danie obiadowe, sprawdza się również na specjalne okoliczności.
Danie: Zupy
Osób: 5
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Ogórki ścieramy na tarce z dużymi oczkami, marchewkę kroimy w dość grube plastry.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy warzywa i dusimy całość ok. 15 minut.
W garnku zagotowujemy bulion, następnie wrzucamy do niego ziemniaki i gotujemy przez 5 minut. Dodajemy ogórki, marchew, sok spod ogórków i gotujemy przez 10 minut.
Przyprawiamy do smaku. Śmietankę Łaciatą mieszamy z 3 łyżkami gorącej zupy (aby ją zahartować). Dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka z zupą.
Dodaj komentarz