Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. W dużym garnku rozpuść masło i zeszklij cebulę. Dodaj sprasowane ząbki czosnku. Paprykę pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Pomidory sparz i obierz ze skórki i pokrój na duże kawałki. Również dodaj do garnka i duś pod przykryciem około 15 minut na małym ogniu. Dodaj wszystkie przyprawy i zalej bulionem. Gotuj bez przykrycia kolejne 15 minut. By zupa miała aksamitną konsystencję dodaj rozrobioną kilkoma łyżkami gorącego bulionu śmietanę. Dodaj sól i pieprz do smaku. W międzyczasie przygotuj pulpety. Mięso wymieszaj z przyprawą do gulaszu, zrób małe kulki, obsmaż na tłuszczu a następnie zalej szklanką wody i duś przez około 7 minut. Gotową zupę rozlej do talerzy i dodaj do każdego talerza po kilka pulpetów.
Dodaj komentarz