Zupa pieczarkowa

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżki oliwy
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ziemniaki
  • 1 i 1/2 litra rosołu, bulionu, wywaru drobiowego
  • 1/2 szklanki drobnego makaronu
  • natka pietruszki
  • koperek
  • 100 g śmietany 18%

Przygotowanie

Krok 1

Umyte pieczarki oszuszamy, kroimy na cienkie plasterki. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Do większego garnka wrzucamy masło z oliwą, czekamy aż się rozpuści, dodajemy pieczarki oraz cebulę i cały czas mieszając dusimy przez ok. 7 - 10 minut aż odparują.



Krok 2

Dodajemy obraną i startą na tarce marchewkę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Mieszamy, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, chwilę razem podsmażamy.



Krok 3

Dodajem suchy makaron oraz gorący bulion, gotujemy. Przykrywamy i gotujemy do miękkości warzyw i makaronu przez ok. 15 minut. Pod koniec dodajemy łyżkę posiekanej natki i łyżkę koperku.
Po zestawieniu z ognia zabielamy śmietaną, uprzednio rozprowadzoną w kilku łyżkach wywaru.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.