Zupa pieczarkowa

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • pieczarki – 700 g
  • cebula – 2 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • ziemniaki – 4 szt.
  • bulion warzywny – 1-2 l
  • cukinia – 1 szt.
  • śmietana Łaciata 18% – 120 ml
  • świeży tymianek
  • pestki słonecznika
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek siekamy. Podsmażamy składniki w dużym garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i dalej podsmażamy. Warzywa doprawiamy posiekanym tymiankiem, solą i pieprzem. Smażymy, aż cała woda wyparuje z pieczarek.



Krok 2

Dodajemy bulion warzywny oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zupę gotujemy około 15-20 minut. ⅔ zupy blendujemy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję, następnie łączymy z resztą zupy, której nie blendowaliśmy.



Krok 3

Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Cukinię obieramy. Skórkę cukinii kroimy w cienkie plastry, a następnie w drobną kostkę. Zupę dekorujemy kleksem śmietany, podprażonymi pestkami słonecznika, posiekaną skórką cukinii i tymiankiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.