Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj. Składniki podsmaż w dużym garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodaj pokrojone w plastry pieczarki i dalej smaż. Warzywa dopraw posiekanym tymiankiem, solą i pieprzem. Smaży, aż cała woda wyparuje z pieczarek.
Dodaj bulion warzywny oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zupę gotuj około 15-20 minut. ⅔ zupy zblenduj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie połącz zblendowaną zupę z resztą zupy.
Pestki słonecznika upraż na suchej patelni. Cukinię obierz. Skórkę cukinii pokrój w cienkie plastry, a następnie w drobną kostkę. Zupę udekoruj kleksem śmietany, pestkami słonecznika, skórką cukinii i tymiankiem. Smacznego!
Dodaj komentarz