Zupa pieczarkowa

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 700 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 cukinia
  • 120 ml śmietany Łaciata 18%
  • świeży tymianek
  • pestki słonecznika
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj. Składniki podsmaż w dużym garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodaj pokrojone w plastry pieczarki i dalej smaż. Warzywa dopraw posiekanym tymiankiem, solą i pieprzem. Smaży, aż cała woda wyparuje z pieczarek.



Krok 2

Dodaj bulion warzywny oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zupę gotuj około 15-20 minut. ⅔ zupy zblenduj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie połącz zblendowaną zupę z resztą zupy.



Krok 3

Pestki słonecznika upraż na suchej patelni. Cukinię obierz. Skórkę cukinii pokrój w cienkie plastry, a następnie w drobną kostkę. Zupę udekoruj kleksem śmietany, pestkami słonecznika, skórką cukinii i tymiankiem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.