2 łyżki oleju kokosowego rozpuszczamy w garnku. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażamy, uważając aby się nie przypaliła. Następnie dodajemy obrane i pokrojone pomidory. Podsmażamy przez kilka minut i dodajemy przyprawy. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 6 minut. Dodajemy 2-3 banany pokrojone na mniejsze kawałki i gotujemy kolejne 6 minut. Zupę blendujemy i dodajemy jogurt. Gotujemy.
Na patelni grillowej rozgrzewamy olej kokosowy. Resztę bananów kroimy najpierw wzdłuż na pół, a następnie w poprzek na pół. Podsmażamy na oleju do uzyskania złotego koloru.
Zupę rozlewamy na gebokie talerze, dodajemy suszone pomidory pokrojone w paski, posypujemy papryką wędzoną, dekorujemy listkami mięty i odrobiną jogurtu. Dodajemy usmażone banany i skrapiamy sokiem z limonki.
Dodaj komentarz