Zupa pomidorowa z bananami

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • banany – 3-4 szt.
  • cebula czerwona – 2 szt.
  • pomidory – 250 g
  • bulion warzywny – 150–250 ml
  • olej kokosowy – 3 łyżki
  • suszone pomidory – 5 szt.
  • jogurt 3% – 150 ml
  • curry, mielone – 1 łyżeczka
  • papryka, wędzona – 0,5 łyżeczki
  • kmin rzymski, mielony – 0,5 łyżeczki
  • mięta świeża
  • limonka – 1 szt.
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

2 łyżki oleju kokosowego rozpuszczamy w garnku. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażamy, uważając aby się nie przypaliła. Następnie dodajemy obrane i pokrojone pomidory. Podsmażamy przez kilka minut i dodajemy przyprawy. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 6 minut. Dodajemy 2-3 banany pokrojone na mniejsze kawałki i gotujemy kolejne 6 minut. Zupę blendujemy i dodajemy jogurt. Gotujemy.



Krok 2

Na patelni grillowej rozgrzewamy olej kokosowy. Resztę bananów kroimy najpierw wzdłuż na pół, a następnie w poprzek na pół. Podsmażamy na oleju do uzyskania złotego koloru.



Krok 3

Zupę rozlewamy na gebokie talerze, dodajemy suszone pomidory pokrojone w paski, posypujemy papryką wędzoną, dekorujemy listkami mięty i odrobiną jogurtu. Dodajemy usmażone banany i skrapiamy sokiem z limonki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.