Zupa pomidorowa z bazylią

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cebulki szalotki lub 1/2 cebuli
  • 1/2 papryczki chili
  • 1/3 szklanki białego wina (opcjonalnie)
  • 700 g przecieru pomidorowego (passaty)
  • 700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire (opcjonalnie)
  • pęczek świeżej bazylii
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 80 ml Śmietanki Łaciata 30%
  • GRZANKI SEROWE:
  • bagietka lub ciabatta lub bułka
  • masło Łaciate
  • 200 g tartego Sera Mozzarella Mlekpol
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Przygotowanie

Krok 1

Do garnka wlać oliwę, dodać obrany i przekrojony na połówki czosnek. Chwilę podsmażyć, dodać obrane i pokrojone w kosteczkę cebulki szalotki lub zwykłą cebulę. Dodać pokrojoną na plasterki papryczkę chili (bez pestek) i smażyć na małym ogniu przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając.



Krok 2

Wlać białe wino i gotować przez pół minuty. Dodać przecier pomidorowy oraz bulion, zagotować. Doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby solą. Gotować bez przykrycia przez ok. 10 minut.



Krok 3

Dodać suszone oregano, sos worcestershire oraz liście z połowy pęczka bazylii. Zmiksować, ale niekoniecznie na gładki krem. Gotować przez ok. 5 minut bez przykrycia co chwilę mieszając.
Odstawić z ognia, dodać masło i rozpuścić. Wlać śmietankę i wymieszać. Podawać z grzankami serowymi i pozostałą bazylią.



Krok 4

Nastawić funkcję grilla w piekarniku lub 230 stopni C. Pieczywo pokroić na kromki, posmarować masłem i posypać tartą mozzarellą oraz suszonym oregano.
Ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika, piec przez ok. 5 minut lub do lekkiego zrumienienia się sera.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.