Do garnka wlać oliwę, dodać obrany i przekrojony na połówki czosnek. Chwilę podsmażyć, dodać obrane i pokrojone w kosteczkę cebulki szalotki lub zwykłą cebulę. Dodać pokrojoną na plasterki papryczkę chili (bez pestek) i smażyć na małym ogniu przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając.
Wlać białe wino i gotować przez pół minuty. Dodać przecier pomidorowy oraz bulion, zagotować. Doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby solą. Gotować bez przykrycia przez ok. 10 minut.
Dodać suszone oregano, sos worcestershire oraz liście z połowy pęczka bazylii. Zmiksować, ale niekoniecznie na gładki krem. Gotować przez ok. 5 minut bez przykrycia co chwilę mieszając.
Odstawić z ognia, dodać masło i rozpuścić. Wlać śmietankę i wymieszać. Podawać z grzankami serowymi i pozostałą bazylią.
Nastawić funkcję grilla w piekarniku lub 230 stopni C. Pieczywo pokroić na kromki, posmarować masłem i posypać tartą mozzarellą oraz suszonym oregano.
Ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika, piec przez ok. 5 minut lub do lekkiego zrumienienia się sera.
Dodaj komentarz