Zupa pomidorowa z małżami

Zupa pomidorowa z małżami to danie, które łączy ze sobą smak owoców morza ze smakiem pomidorów. Warto wypróbować tej wspanialej kombinacji. Zupa polecana na ważne okoliczności, przyjęcia czy imprezy.

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Seler

Fit

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Seler

Fit


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 puszka małży w sosie własnym
  • - 1 pęczek włoszczyzny
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 1 cebula
  • - 1 puszka pomidorów
  • - 100 g boczku wędzonego
  • - 1 l naturalnego bulionu wołowego
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - ½ łyżeczki papryki ostrej
  • - sok z 1 cytryny
  • - 3 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na rozgrzanym na patelni oleju.



Krok 2

W garnku gotujemy bulion, do którego wrzucamy obraną i pokrojoną w kostkę włoszczyznę.



Krok 3

Całość gotujemy, a następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek, podsmażony uprzednio na patelni (na oleju po smażeniu cebuli i czosnku).



Krok 4

Do zupy dodajemy pomidory z puszki wraz z małżami. Gotujemy przez kilka minut, doprawiamy do smaku przyprawami, mieszamy. Skrapiamy sokiem z cytryny.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.