Zupa rybna

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • ości z ryb – 1 kg
  • włoszczyzna – 1 pęczek
  • liście laurowe – 3 szt.
  • ziele angielskie – 4 ziarenka
  • cebula – 2 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • koper włoski – ½ szt.
  • korzeń selera – ½ szt.
  • oliwa z oliwek
  • ostra papryka – 1 szczypta
  • słodka papryka – 1 łyżeczka
  • krojone pomidory pelati – 400 g
  • krewetki tygrysie – 10 szt.
  • filety z ryb słodkowodnych – 500 g
  • świeże małże – 250 g
  • sól
  • pieprz
  • ZIOŁOWA ŚMIETANA
  • śmietana Łaciata 18%– 140 g
  • drobny szczypiorek – 1 pęczek
  • czosnek – 1 ząbek
  • DEKORACJA
  • listki kolendry
  • szczypiorek

Przygotowanie

Krok 1

Ości z ryb podpiekamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 20 minut w temperaturze 200°C – aż staną się białe. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy włoszczyznę pokrojoną na mniejsze kawałki, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy ok. 2 godzin.



Krok 2

Cebule i czosnek siekamy. Koper włoski i seler kroimy w kostkę wielkości 1x1. Warzywa przesmażamy w garnku z rozgrzaną oliwa. Dodajemy ostrą i słodką paprykę, przecedzony wywar z ości, pomidory pelati. Gotujemy ok. 30 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Krewetki obieramy i oczyszczamy. Filety kroimy na mniejsze kawałki. Pod koniec gotowania dodajemy krewetki, małże i kawałki ryb. Gotujemy ok. 2-3 minut.



Krok 3

Śmietanę miksujemy ze szczypiorkiem i czosnkiem. Zupę podajemy z ziołową śmietaną. Dekorujemy listkami kolendry i posiekanym szczypiorkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.