Zupa szczawiowa

Obiad wiosenny dla rodziny.

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 400 g żeberek wieprzowych
  • 1 szyja indycza
  • 2 litry wody
  • 1 opakowanie włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 1 ziele angielskie
  • 350 g szczawiu
  • 200 g śmietany UHT Łaciata 18%
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2 duże ziemniaki
  • 4 jaja
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Do garnka włóż mięso oraz dodaj sól. Zagotuj, a następnie wyjmij szumowinę. Gotuj przez ok. 1 godzinę na małym ogniu.



Krok 2

Obierz warzywa, po czym włóż je do gotującego się mięsa. Dodaj cebulę i dopraw. Gotuj, aż do miękkości warzyw. Gdy warzywa się ugotują wyjmij cebulę.



Krok 3

Zetrzyj jedną marchewkę i pietruszkę z zupy na tarce, a następnie wrzuć je z powrotem do garnka. Posiekaj szczaw i również umieść go w zupie. Gotuj przez ok. 15-20 minut.



Krok 4

W szklance rozrób mąkę ze śmietaną, po czym dolej je do zupy (dopilnuj, by się nie zważyła). W międzyczasie ugotuj jajka. Gotowe! Zupę podawaj z jajkiem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.