Zupa z czerwonej soczewicy

Autor:

Śnieżynka

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 szkl. soczewicy czerwonej
  • 1 marchewka
  • ½ pietruszki
  • ½ czerwonej cebuli
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Posiekana natka pietruszki

Grzanki:

  • 2 kromki chleba tostowego
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie

Grzanki

Chleb tostowy natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, posmarować masłem, pokroić w kosteczkę i zrumienić na patelni.



Zupa

Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić lub zetrzeć na grubej tarce.



Krok 3

Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na 1 łyżce masła.



Krok 4

Soczewicę dokładnie umyć, wsypać do garnka, zalać wodą, dodać marchewkę i pietruszkę, gotować do miękkości.



Krok 5

Z mąki i oliwy zrobić zasmażkę, połączyć z zupą, dodać podsmażoną cebulę, pozostałe masło, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.



Krok 6

Podawać z grzankami i posiekaną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.