Zupa z dorsza z boczkiem to smaczne i zdrowe danie, polecane każdemu, kto lubi dorsza. Idealnie nadaje się na niedzielny obiad. Zupa jest łatwa w przygotowaniu, nie wymaga dużych zdolności kulinarnych. Świetny przepis na wyśmienity obiad.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę średniej wielkości, po czym gotujemy, aż będą miękkie. Ziemniaki po ugotowaniu odcedzamy.
Filety myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, cebulę obieramy i kroimy w średniej wielkości plastry. Boczek kroimy w cienkie paski. Cebulę razem z boczkiem podsmażamy na rozgranym na patelni oleju.
Gotujemy bulion warzywny, do którego dodajemy ziemniaki i cebulę z boczkiem. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pokrojone filety z dorsza.
Śmietankę Łaciatą mieszamy z mąką i z 5 łyżkami bulionu, następnie wlewamy ją do garnka. Całość gotujemy przez 4 minuty. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dekorujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Dodaj komentarz