Zupa z dorsza z boczkiem

Zupa z dorsza z boczkiem to smaczne i zdrowe danie, polecane każdemu, kto lubi dorsza. Idealnie nadaje się na niedzielny obiad. Zupa jest łatwa w przygotowaniu, nie wymaga dużych zdolności kulinarnych. Świetny przepis na wyśmienity obiad.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g filetów z dorsza
  • - 150 g wędzonego boczku
  • - 5 ziemniaków
  • - 1 cebula
  • - 3 łyżki oleju
  • - 1 l naturalnego bulionu warzywnego
  • - 200 ml Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 1 łyżka mąki
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę średniej wielkości, po czym gotujemy, aż będą miękkie. Ziemniaki po ugotowaniu odcedzamy.



Krok 2

Filety myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, cebulę obieramy i kroimy w średniej wielkości plastry. Boczek kroimy w cienkie paski. Cebulę razem z boczkiem podsmażamy na rozgranym na patelni oleju.



Krok 3

Gotujemy bulion warzywny, do którego dodajemy ziemniaki i cebulę z boczkiem. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pokrojone filety z dorsza.



Krok 4 

Śmietankę Łaciatą mieszamy z mąką i z 5 łyżkami bulionu, następnie wlewamy ją do garnka. Całość gotujemy przez 4 minuty. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dekorujemy drobno posiekaną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.