Pyszna zupa z jabłek i słodkich ziemniaków, z dodatkiem tymianku. Rozgrzewająca, lekko słodka. Bardzo prosta w przygotowaniu. Popularna zwłaszcza zimą.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Jabłka myjemy, obieramy ze skórek, usuwamy gniazda nasienne i kroimy. Słodkie ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Szklimy cebulę na oliwie, po czym dodajemy jabłka, tymianek i słodkie ziemniaki. Chwilę dusimy, po czym całość zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Dodajemy przyprawy. Blendujemy.
Podajemy, przyozdabiając cynamonem i kawałkami owoców.
Dodaj komentarz