Zupa z jabłek i słodkich ziemniaków

Pyszna zupa z jabłek i słodkich ziemniaków, z dodatkiem tymianku. Rozgrzewająca, lekko słodka. Bardzo prosta w przygotowaniu. Popularna zwłaszcza zimą.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 słodkie ziemniaki (bataty)
  • - 4 jabłka
  • - 1 cebula
  • - 2 gałązki tymianku
  • - 3 łyżki oliwy
  • - 1 łyżka cynamonu
  • - 1 łyżeczka soli
  • - ¼ łyżeczki chili
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Jabłka myjemy, obieramy ze skórek, usuwamy gniazda nasienne i kroimy. Słodkie ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy.



Krok 2

Szklimy cebulę na oliwie, po czym dodajemy jabłka, tymianek i słodkie ziemniaki. Chwilę dusimy, po czym całość zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Dodajemy przyprawy. Blendujemy.



Krok 3

Podajemy, przyozdabiając cynamonem i kawałkami owoców.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.