Pyszna zupa z pasternaku to proste danie, które posmakuje każdemu. Pasternak nadaje jej niepowtarzalny, lekko słodkawy smak. Niezwykle prosta w przygotowaniu. Naprawdę warto!
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler
Ze śmietanką
Obieramy pasternak. Na rozgrzanej na patelni oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony wcześniej pasternak. Składniki lekko podsmażamy przez 5 minut.
Na patelnię dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę i seler. Mieszamy i podsmażamy przez 3 minuty.
Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem. Składniki z patelni przekładamy do garnka i zalewamy bulionem wieprzowym.
Gotujemy przez ok. 15 minut, aż do momentu, kiedy wszystkie warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu zdejmujemy z ognia, dolewamy śmietankę Łaciatą i miksujemy przy pomocy blendera. Dekorujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Dodaj komentarz