Zupa z pieczonej dyni i marchewki

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Fit

Bez glutenu

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Fit

Bez glutenu

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 500 g marchewki
  • 400 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1,5 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 1/3 szklanki śmietanki UHT Łaciata 18%
  • natka pietruszki
  • pestki dyni
  • kurkuma
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Dynię i ziemniaki obierz, umyj, a następnie pokrój w kostkę. Marchew umyj, obierz i pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w ćwiartki. Dynię, marchew, ziemniaki i cebulę ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 25-30 minut. Warzywa powinny być miękkie i rumiane po brzegach.



Krok 2

Upieczone warzywa przełóż do garnka i wlej bulion. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5-10 min. Odstaw i ostudź. Zmiksuj na puree przy pomocy blendera i dopraw do smaku solą i pieprzem. Połącz ze śmietanką i podgrzej.



Krok 3

Podawaj z odrobiną śmietanki, pestkami dyni i posiekaną natką pietruszki. Oprósz pieprzem i kurkumą przed podaniem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.