Zupa ziemniaczana z dodatkiem grzybów i śmietanki to potrawa, której nie da się oprzeć. Z pewnością posmakuje domownikom, dlatego wartą ją wypróbować.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler
Ze śmietanką
Ćwiartkę z kurczaka myjemy i zalewamy wodą. Gotujemy około 30 minut. Grzyby kroimy w kostkę (jeśli są małe, nie musimy ich kroić) i obsmażamy na maśle z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Warzywa (oprócz ziemniaków) obieramy i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do gotującego się mięsa.
Zupę gotujemy, aż warzywa będą miękkie, po czym dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy, aż zmiękną. Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Dodajemy grzyby.
Zupę zabielamy śmietanką Łaciatą.
Dodaj komentarz