Zupa ziemniaczana idealna

Zupa ziemniaczana z dodatkiem grzybów i śmietanki to potrawa, której nie da się oprzeć. Z pewnością posmakuje domownikom, dlatego wartą ją wypróbować.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 ćwiartka z kurczaka
  • - 100 g grzybów (np. podgrzybki/borowiki)
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1 marchewka
  • - 1 pietruszka
  • - 1 seler
  • - 5 ziemniaków
  • - 1 natka pietruszki
  • - 1 łyżka suszonego majeranku
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 2 łyżki masła
  • - ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 18%

Przygotowanie

Krok 1

Ćwiartkę z kurczaka myjemy i zalewamy wodą. Gotujemy około 30 minut. Grzyby kroimy w kostkę (jeśli są małe, nie musimy ich kroić) i obsmażamy na maśle z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Warzywa (oprócz ziemniaków) obieramy i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do gotującego się mięsa.



Krok 2

Zupę gotujemy, aż warzywa będą miękkie, po czym dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy, aż zmiękną. Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Dodajemy grzyby.



Krok 3

Zupę zabielamy śmietanką Łaciatą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.