Żurek z makaronem

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

Zakwas żytni

  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 500 ml ciepłej wody
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • skórka razowego chleba na zakwasie

Żurek

  • 200 g makaronu pełnoziarnistego
  • 10 szt. suszonych grzybów
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 300 ml zakwasu żytniego
  • 1l wywaru z jarzyn
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 ogórek kiszony
  • woda z ogórków kiszonych
  • sól
  • pieprz

Dekoracja

  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • szczypta suszonego majeranku

Przygotowanie

Krok 1

W szklanym lub glinianym naczyniu zalewamy mąkę ciepłą wodą - ok. pół litra. Dodajemy przyprawy wraz z czosnkiem pokrojonym w plasterki. Skórkę chleba umieszczamy na wierzchu. Naczynie przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Co jakiś czas zaglądamy do zakwasu i mieszamy.



Krok 2

Makaron gotujemy al dente. Grzyby namaczamy w gorącej wodzie. W garnku rozgrzewamy olej na którym podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek, wraz z gałązką rozmarynu. Dolewamy zakwas i wywar. Dodajemy grzyby pokrojone w paski, chrzan, cukier i majeranek. Na patelni z odrobiną wody z ogórków podsmażamy ogórka pokrojonego w półcentymetrowe plastry. Dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy.



Krok 3

Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Zupę podajemy z makaronem, udekorowaną smażoną cebulą, świeżymi listkami tymianku i roztartym majerankiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.