MIXY ŁACIATE są idealne do przygotowywania szybkich kanapek. Nawet wyjęte prosto z lodówki,
bez problemu rozsmarowują się na pieczywie. Zawdzięczają to połączeniu tłuszczu mlecznego z niewielką ilością tłuszczu rzepakowego.Dla wszystkich, którzy mają mało czasu, a wielką ochotę na pyszną, niebanalną kanapkę, mamy kilka przepisów.
MIXY ŁACIATE rozsmarują się błyskawicznie, podkreślą smak świeżego pieczywa, a kilka dodatkowych, dobrze skomponowanych składników idealnie podbije ich maślany smak.MIX SOLONY ŁACIATY, razowiec/chleb żytni ciemny, dojrzałe awokado, 2 łyżki świeżej natki kolendry,
2 łyżki soku z cytryny, pieczony indyk, gotowane jajko, rukola, majonez, sól i pieprz.Chleb posmaruj MIXEM SOLONYM ŁACIATYM. Ułóż na nim odrobinę rukoli, kilka plastrów indyka,
kilka plastrów awokado, delikatnie skropionych cytryną i pokrojone jajko. Na wierzch dodaj łyżkę majonezu. Posyp natką kolendry, solą i pieprzem.MIX ŁACIATY, ciabatta, pieczarki, szalotka, ząbek czosnku, 2 łyżki śmietany, kilka plastrów sera żółtego,
natka pietruszki, pokrojony na plastry stek.Przygotuj sos: podsmaż pieczarki, szalotkę i czosnek, dodaj śmietanę. Ciabattę posmaruj MIXEM ŁACIATYM,
ułóż plastry sera, na nich odrobinę pieczarkowego sosu i pokrojony w plastry stek. Posyp siekaną natką pietruszki. Przykryj drugą połową pieczywa.MIX ŁACIATY, bajgiel, 2-3 łyżki serka śmietankowego ziołowego, kilka odsączonych kaparów,
kilka plastrów cienko pokrojonego wędzonego łososia, kilka plastrów cienko pokrojonej w paski czerwonej cebuli, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku, cytryna do skropienia łososia.Posmaruj dolną połówkę bajgla MIXEM ŁACIATYM, a następnie serkiem śmietankowym.
Ułóż na nim warstwę plastrów wędzonego łososia i skrop cytryną. Na wierzch połóż kapary, cebulę i oprósz czarnym pieprzem. Przykryj górną połówką bajgla i lekko dociśnij.MIX SOLONY ŁACIATY, bagietka, bakłażan pieczony, suszone pomidory, rukola, humus, pesto, pestki dyni.
Bakłażana możesz przygotować dzień lub dwa wcześniej: pokrój go na plastry około 1 cm,
posól, potem osusz, posmaruj odrobiną oliwy i piecz w 180 stopniach z termoobiegiem przez ok. 10 minut. Posmaruj jedną połówkę bagietki MIXEM SOLONYM ŁACIATYM i humusem, a drugą pesto. Na jednej połowie bagietki ułóż pieczonego bakłażana, rukolę, suszone pomidory w zalewie, posyp pestkami dyni i przykryj drugą połówką bagietki.Sos: 5 łyżeczek majonezu, 1 łyżeczka jogurtu naturalnego, odrobina soku z cytryny, 1/2 łyżeczki pasty wasabi;
MIX ŁACIATY, kajzerka, 1 jajko na twardo, 2 plastry smażonego boczku, szczypiorek, liść sałaty.Dolną i górną część kajzerki posmaruj MIXEM ŁACIATYM. Na bułce ułóż sałatę,
smażony boczek oraz pokrojone w plastry jajko. Wymieszaj składniki sosu i posmaruj nim plastry jajka. Posyp posiekanym szczypiorkiem i przykryj drugą częścią bułki.MIX ŁACIATY, croissant, garść rukoli, 2 plastry gruszki, 1 lub 2 plastry szynki parmeńskiej,
odrobina włoskich orzechów, łyżeczka miodu, szczypta chili.Posmaruj oba plasterki gruszki miodem i połóż na chwilę na patelnię – przyrumień je z obu stron.
Croissanta posmaruj MIXEM ŁACIATYM, połóż na nim rukolę, gruszkę i szynkę. Polej miodem, posyp orzechami i odrobiną chili. Przykryj drugą połówką croissanta.MIX ŁACIATY, lekko opieczone pieczywo tostowe, sałata masłowa, pieczony lub panierowany kurczak - kilka plastrów,
plaster ananasa z puszki, łyżeczka musztardy, sadzone jajko, siekana natka pietruszki.Jeszcze ciepły tost posmaruj MIXEM ŁACIATYM. Ułóż na toście sałatę, kilka plastrów indyka lub kurczaka,
odrobinę musztardy, plaster ananasa, smażone jajko. Całość posyp siekaną natką.