Puszyste bułeczki z chrupiącą skórką i delikatnym wnętrzem. Dzięki dodatkowi dipu śmietanowego dłużej zachowują świeżość. Najlepiej smakują na ciepło, prosto z piekarnika.
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Do dużej miski, w której będziesz przygotowywać ciasto, wkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru oraz mąkę. Dip śmietanowy lekko podgrzej, dodaj do drożdży i zamieszaj. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut, w tym czasie drożdże podrosną.
Do zaczynu drożdżowego dodaj 200 g mąki, 100 ml letniej wody i zamieszaj do połączenia składników.
Następnie dodaj resztę wody i mąki, sól oraz roztopione (nie gorące) masło, wymieszaj i zagnieć ciasto. Wyrabiaj ręcznie przez ok. 7 minut lub 5 minut jeśli używasz robota kuchennego.
Wyrobione ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Gdy ciasto podrośnie, zagnieć je, a następnie podziel na 8 równych części. Uformuj z każdej z nich kulkę, lekko spłaszcz, przykryj folią i odstaw na 15 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200°C (grzanie - dół). Każdą bułeczkę posmaruj śmietanką i posyp sezamem. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 15 minut, aż bułki będą miały złocisty, jasno brązowy kolor.
Upieczone bułki wyjmij z piekarnika i wystudź. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Dodaj komentarz