Bułeczki śmietanowe

Puszyste bułeczki z chrupiącą skórką i delikatnym wnętrzem. Dzięki dodatkowi dipu śmietanowego dłużej zachowują świeżość. Najlepiej smakują na ciepło, prosto z piekarnika.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Zaczyn drożdżowy:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 200 g dipu śmietanowego z czosnkiem i ziołami typu creme fraîche Mlekpol
  • 1 łyżeczka miodu
  • 50 g mąki pszennej tortowej typ 550 - 650

Ciasto właściwe:

  • 500 g mąki pszennej tortowej typ 550 - 650
  • 50 g masła Łaciate
  • 200 ml letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 5 łyżek śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 2 łyżki sezamu

Przygotowanie

Krok 1

Do dużej miski, w której będziesz przygotowywać ciasto, wkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru oraz mąkę. Dip śmietanowy lekko podgrzej, dodaj do drożdży i zamieszaj. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut, w tym czasie drożdże podrosną.



Krok 2

Do zaczynu drożdżowego dodaj 200 g mąki, 100 ml letniej wody i zamieszaj do połączenia składników.

Następnie dodaj resztę wody i mąki, sól oraz roztopione (nie gorące) masło, wymieszaj i zagnieć ciasto. Wyrabiaj ręcznie przez ok. 7 minut lub 5 minut jeśli używasz robota kuchennego.



Krok 3

Wyrobione ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.



Krok 4

Gdy ciasto podrośnie, zagnieć je, a następnie podziel na 8 równych części. Uformuj z każdej z nich kulkę, lekko spłaszcz, przykryj folią i odstaw na 15 minut.



Krok 5

Rozgrzej piekarnik do 200°C (grzanie - dół). Każdą bułeczkę posmaruj śmietanką i posyp sezamem. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 15 minut, aż bułki będą miały złocisty, jasno brązowy kolor.



Krok 6

Upieczone bułki wyjmij z piekarnika i wystudź. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.