Czosnkowo-ziemniaczana zupa

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 3 spore cebule (najlepiej cukrowe)
  • 2 główki czosnku
  • 6 ziemniaków
  • 6 szklanek warzywnego bulionu
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
  • 2 łyżki masła klarowanego ghee (można zastąpić zwykłym masłem)
  • szczypta kuminu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej suszonej papryki (zupa będzie miała wspaniały smak, jeśli użyjesz papryki wędzonej)
  • szczypta świeżo mielonej gałki muszkatołowej
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • do podania:
  • kawałek bagietki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Obrane cebule pokrój na cienkie plastry. Obrane ząbki czosnku pokrój na plasterki.
Obierz i opłucz ziemniaki, następnie pokrój na drobną kostkę.



Krok 2

W dużym garnku o grubym dnie rozpuść masło z olejem, dodaj cebulę, lekko posól i smaż często mieszając na średnim ogniu, aż zacznie się brązowić. Dodaj cukier i smaż nie przerywając mieszania przez 1-2 minuty, aż cukier się całkowicie rozpuści. Dodaj czosnek, smaż przez minutę na małym ogniu cały czas mieszając. Wlej bulion, dodaj ziemniaki, doprowadź do wrzenia.



Krok 3

Zupę dopraw kuminem, gałką, papryką, solą i pieprzem. Gotuj do miękkości ziemniaków.
Kiedy ziemniaki będą całkowicie miękkie, zmiksuj zupę na gładki krem. Wlej śmietanką, wymieszaj, spróbuj, może trzeba będzie dodać trochę soli lub pieprzu. Wsyp posiekaną natkę pietruszki.



Krok 4

Bagietkę pokrój na kostkę o boku 1 cm. Podsmaż ją na oleju, aż zacznie się zrumieni.
Gorącą zupę przelej do talerzy, posyp grzankami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.