Dietetyczna karpatka

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego light
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 750 ml mleka Łaciate bez laktozy
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 7-8 łyżek ksylitolu
  • szczypta soli
  • 1 laska wanilii

Dodatkowo:

  • ulubione owoce
  • zmielony na puder ksylitol

Przygotowanie

Krok 1

Z folii aluminiowej przygotuj kulki różnej wielkości. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.



Krok 2

Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na pół. Wyłóż każdą połówkę na oddzielną blachę i ułóż pod ciastem kulki z folii aluminiowej tak, aby podczas pieczenia powstały górki. Ciasta posmaruj delikatnie wodą, a następnie włóż kolejno na 15-20 minut do piekarnika. Wyjmij je, kiedy będą rumiane i ostudź.



Krok 3

Do mleka dodaj ziarna wydrążone z laski wanilli wraz z całą laską. Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu - użyj tylko mniej mleka (750 ml), aby krem był gęsty. Gorący budyń osłódź do smaku ksylitolem, a potem odstaw do wystudzenia. Wyjmij także laskę wanilii.



Krok 4

Ugotowaną kaszę zmiksuj na gładką masę. Dodaj budyń i szczyptę soli. W razie potrzeby dosłódź ksylitolem.



Krok 5

Z pod upieczonego ciasta wyjmij kulki. Krem przełóż na jeden blat ciasta, a następnie przykryj go drugim ciastem.
Górę karpatki ozdób zmielonym ksylitolem i udekoruj owocami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.