Z folii aluminiowej przygotuj kulki różnej wielkości. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.
Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na pół. Wyłóż każdą połówkę na oddzielną blachę i ułóż pod ciastem kulki z folii aluminiowej tak, aby podczas pieczenia powstały górki. Ciasta posmaruj delikatnie wodą, a następnie włóż kolejno na 15-20 minut do piekarnika. Wyjmij je, kiedy będą rumiane i ostudź.
Do mleka dodaj ziarna wydrążone z laski wanilli wraz z całą laską. Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu - użyj tylko mniej mleka (750 ml), aby krem był gęsty. Gorący budyń osłódź do smaku ksylitolem, a potem odstaw do wystudzenia. Wyjmij także laskę wanilii.
Ugotowaną kaszę zmiksuj na gładką masę. Dodaj budyń i szczyptę soli. W razie potrzeby dosłódź ksylitolem.
Z pod upieczonego ciasta wyjmij kulki. Krem przełóż na jeden blat ciasta, a następnie przykryj go drugim ciastem.
Górę karpatki ozdób zmielonym ksylitolem i udekoruj owocami. Smacznego!
Dodaj komentarz