Muszle nadziewane szpinakiem i twarogiem

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 10-20 muszli makaronowych (w zależności od wielkości)
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 200 g chudego twarogu Mazurski Smak
  • 50 g startego sera Mozzarella Mlekpol
  • 250 g passaty pomidorowej
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki mleka Mazurski Smak 2%
  • 1 cebula dymka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1:

Makaron muszelki ugotuj al’dente w osolonej wodzie przez ok 6 - 8 minut (w zależności od wielkości muszelek).
Ugotowany makaron odcedź i przelej na sitku zimną wodą, odstaw do całkowitego wystudzenia.



Krok 2:

Na patelni rozgrzej olej, dodaj do niego drobno pokrojony czosnek oraz 1 łyżeczkę ziół prowansalskich i świeżo startą gałkę muszkatołową, wymieszaj i smaż na małym ogniu przez 2 minuty.
Szpinak umyj w zimnej wodzie, osusz ręcznikiem papierowym, posiekaj na mniejsze kawałki i dodaj na patelnię.
Zamieszaj, przykryj pokrywką i duś przez 3 minuty na średnim ogniu. Następnie przełóż zawartość patelni do miski i odstaw do całkowitego wystudzenia.



Krok 3:

Do osobnej miski przełóż twaróg i rozkrusz go na drobne kawałki za pomocą widelca.
Dodaj do niego wystudzony szpinak oraz drobno posiekaną cebulę dymkę. Wymieszaj do połączenia składników i dopraw do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym farszem wypełnij muszle i połóż je obok siebie w naczyniu żaroodpornym.



Krok 4:

Do garnka wlej passatę pomidorową, mleko, oraz przecier pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
Wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 3 minuty, aż sos delikatnie zgęstnieje.
Tak przygotowanym sosem pomidorowym zalej muszelki. Wierzch muszelek posyp startym serem Mozzarella.
Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180°C i zapiekaj przez ok 20 minut, aż ser się rozpuści i zarumieni.
Przed podaniem do stołu możesz dodatkowo posypać świeżą natką pietruszki lub kolendrą.
Smacznego!



Wskazówki

Do tej potrawy warto użyć świeżo startą gałkę muszkatołową, jej smak i aromat jest bardziej wyrazisty. Jeśli jednak jej nie masz, wykorzystaj mieloną gałkę muszkatołową z torebki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.