Musztardowy indyk i maślana bagietka

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 udziec z indyka
  • 2 dipy śmietanowe z karmelizowaną cebulką i cheddarem typu crème fraîche Mlekpol
  • ¾ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki grubo mielonego, czarnego pieprzu
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 3 łyżeczki oleju
  • 1 szalotka
  • 6 łyżek wody
  • 3 liście laurowe
  • 5 sztuk ziela angielskiego

Masło czosnkowe:

  • 100 g masła Łaciate
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Do dużej miski wlej olej i dodaj musztardę sarepską. Składniki dokładnie połącz. Dodaj indyka. Za pomocą pędzla dokładnie wysmaruj mięso marynatą. Całość dopraw solą i pieprzem (nie musimy czekać, aż mięso się zamarynuje). Rozgrzej garnek i włóż do niego indyka. Smaż na średnim ogniu. Podczas smażenia posmaruj ponownie mięso marynatą, która została w misce.



Krok 2

Szalotkę pokrój w piórka. Mięso wyjmij na talerz, a do tego samego garnka wrzuć szalotkę i krótko smaż (1 minutę). Włóż ponownie indyka, polej odrobiną wody i dodaj dipy śmietanowe. Całość wymieszaj i polej masą indyka. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Garnek z mięsem włóż do piekarnika na 180°C, funkcja pieczenia góra-dół, czas: 45 minut, do około godziny (sprawdzamy stopień wypieczenia).



Krok 3

Czosnek pokrój na drobne kawałki. Pietruszkę posiekaj na duże kawałki. Na patelni w średniej temperaturze rozpuść masło Łaciate. Wrzuć czosnek i pietruszkę. Bagietkę pokrój na mniejsze kromki i włóż na patelnię. Podsmaż je na złoty kolor.



Krok 4

Upieczonego indyka wyciągnij z piekarnika i pokrój na kawałki. Na talerz nalej sos, który powstał w garnku i ułóż kawałki indyka. Wierzch posyp grubo mielonym, czarnym pieprzem. Gotowe danie podawaj z maślano-czosnkową bagietką. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.