Omlet z kurkami i pomidorami

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 pomidor, najlepiej malinowy
  • 4 jajka
  • 2 łyżki śmietanki Łaciata 18%
  • 1 i 1/2 łyżki masła Łaciate
  • ćwiartka niedużej cebuli
  • pół ząbka czosnku
  • 100 g kurek
  • 125 g sera (koziego, camemberta lub fety)
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/2 łyżeczki świeżego tymianku

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować małą patelnię o średnicy około 20 cm, którą można wstawiać do piekarnika.



Krok 2

Pomidora sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki, pokroić na grubsze plasterki. W głębokim talerzu dokładnie roztrzepać widelcem jajka ze śmietanką, doprawić solą.



Krok 3

Na patelni rozgrzać masło, sklarować. Na patelnię włożyć drobną posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać kurki, przesmażyć jeszcze przez ok. 1 minutę.



Krok 4

Wlać masę jajeczną, ułożyć plasterki sera i pomidora, doprawić pieprzem. Smażyć przez około 2 minuty, następnie wstawić do piekarnika na 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać świeżym tymiankiem i ewentualnie doprawić dodatkowo solą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.