Pyszna, kremowa zupa z sezonowych pomidorów z delikatnym pikantnym akcentem. Można ją jeść na ciepło i na zimno. Najlepiej smakuje z dodatkiem świeżych listków bazylii.
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Bez glutenu
W garnku rozgrzej masło, dodaj do niego mieloną kolendrę, bazylię i pikantną paprykę. Zamieszaj. Smaż na małym ogniu przez 1 minutę.
Do garnka dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Zamieszaj. Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez 10 minut.
Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skóry, następnie pokrój na ósemki. Dodaj do pozostałych składników i zamieszaj. Wlej bulion i gotuj przez 20 minut.
Gotową zupę zblenduj na gładki krem. Jeśli chcesz, aby była bardziej aksamitna, przetrzyj ją przez sitko.
Na koniec do zupy dodaj 4 łyżki dipu śmietanowego i dokładnie wymieszaj. Przełóż zupę do miseczek, a przed podaniem posyp listkami bazylii i udekoruj resztą dipu. Smacznego!
Dodaj komentarz