Pikantna zupa krem z pomidorów

Pyszna, kremowa zupa z sezonowych pomidorów z delikatnym pikantnym akcentem. Można ją jeść na ciepło i na zimno. Najlepiej smakuje z dodatkiem świeżych listków bazylii.

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1kg g pomidorów malinowych
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml dipu śmietanowego z pomidorami, papryką i chilli typu Creme fraîche Mlekpol
  • 1 duża biała cebula
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 2 łyżki drobno posiekanych liści bazylii
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki suszonej, mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki pikantnej papryki
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

W garnku rozgrzej masło, dodaj do niego mieloną kolendrę, bazylię i pikantną paprykę. Zamieszaj. Smaż na małym ogniu przez 1 minutę.



Krok 2

Do garnka dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Zamieszaj. Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez 10 minut.



Krok 3

Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skóry, następnie pokrój na ósemki. Dodaj do pozostałych składników i zamieszaj. Wlej bulion i gotuj przez 20 minut.



Krok 4

Gotową zupę zblenduj na gładki krem. Jeśli chcesz, aby była bardziej aksamitna, przetrzyj ją przez sitko.



Krok 5

Na koniec do zupy dodaj 4 łyżki dipu śmietanowego i dokładnie wymieszaj. Przełóż zupę do miseczek, a przed podaniem posyp listkami bazylii i udekoruj resztą dipu. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.