Pikantna zupa krem z pomidorów

Pyszna, kremowa zupa z sezonowych pomidorów z delikatnym pikantnym akcentem. Można ją jeść na ciepło i na zimno. Najlepiej smakuje z dodatkiem świeżych listków bazylii.

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1kg g świeżych pomidorów malinowych
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml Dipu śmietanowego z pomidorami, papryką i chilli typu Creme fraîche Mlekpol
  • 1 duża biała cebula
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 2 łyżki drobno posiekanych liści bazylii
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki suszonej mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonej pikantnej papryki
  • sól do smaku

Przygotowanie

Krok 1

W garnku rozgrzej masło, dodaj do niego mieloną kolendrę, bazylię i pikantną paprykę. zamieszaj. Smaż na małym ogniu przez minutę.



Krok 2

Do garnka dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, zamieszaj. Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez 10 minut.



Krok 3

Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skóry, pokrój na ósemki. Dodaj do pozostałych składników, zamieszaj. Wlej bulion i gotuj przez 20 minut.



Krok 4

Gotową zupę zblenduj na gładki krem, jeśli chcesz aby była bardziej aksamitna, przetrzyj ją przez sitko.



Krok 5

Do zupy dodaj 4 łyżki Dipu śmietanowego, zamieszaj.
Przełóż do miseczek, przed podaniem posyp listkami bazylii i udekoruj resztą Dipu.

Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.