Pyzy ziemniaczane

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • mączyste ziemniaki – 1 kg
  • sól
  • czerstwa bułka – 1 szt.
  • masło – 30-40 g
  • mąka pszenna – 70 g
  • mąka ziemniaczana – 70 g
  • jajo – 1 szt.

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie aż będą miękkie. Czerstwą bułkę kroimy w kostkę i podpiekamy na gorącym maśle ze wszystkich stron, aż będzie chrupiąca, następnie ją studzimy.



Krok 2

Ziemniaki odcedzamy i czekamy aż odparują. Obieramy jeszcze gorące i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Łączymy z obiema mąkami, jajkiem i doprawiamy solą do smaku. W zależności od potrzeby dodajemy trochę więcej mąki, aż powstanie ciasto, które da się dobrze formować. Dzielimy na 12 porcji i spłaszczamy. Na każdym placku układamy po kilka grzanek, zlepiamy i formujemy kulę.



Krok 3

Uformowane pyzy gotujemy ok. 20 minut w dużej ilości osolonej, wrzącej wody, raz obracamy. Woda nie powinna przy tym bulgotać. Pyzy wyciągamy i studzimy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.