Risotto z podgrzybkami

4.25
Oceń przepis:
Czas

Do 1h

Poziom trudności

Średnie

Porcje

2

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten

Składniki

Składniki:

200 g ryżu

150 g świeżych podgrzybków

1 cebula

1 ząbek czosnku

150 ml białego wina wytrawnego

¾ litra bulionu drobiowego

50 g parmezanu

30ml Śmietanki Łaciatej 30%

natka pietruszki

oliwa z oliwek

sól

pieprz

Przygotowanie

Krok 1
  • Kroimy cebulkę w drobną kosteczkę i szklimy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy ryż.
Krok 2
  • Ryż podlewami białym winem. Gotujemy, aż ryż wchłonie wino a jego reszta odparuje. 
Krok 3
  • Dodajemy oczyszczone, świeże grzyby razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smażymy całość. Następnie podlewany delikatnie bulionem i gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji ryżu. Pamiętajmy, aby był on al dente!
Krok 4
  • Na sam koniec dodajemy śmietankę Łaciatą oraz sól i pieprz do smaku. Ostrożnie mieszamy.
Krok 5
  • Gotowe danie wykładamy na talerz, posypujemy startym parmezanem oraz ozdabiamy listkami świeżej pietruszki.

Wskazówki

  • Najlepiej używać ryżu arborio lub cornaroli.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0