Risotto to popularne włoskie danie. Bardzo ważna jest jego konsystencja. Różnorodność dodatków sprawia, że za każdym razem otrzymujemy oryginalną w smaku potrawę. Dziś przedstawiam Wam przepis na risotto z grzybami leśnymi.
Osób: 2
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Kroimy cebulkę w drobną kosteczkę i szklimy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy ryż.
Ryż podlewami białym winem. Gotujemy, aż ryż wchłonie wino a jego reszta odparuje.
Dodajemy oczyszczone, świeże grzyby razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smażymy całość. Następnie podlewany delikatnie bulionem i gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji ryżu. Pamiętajmy, aby był on al dente!
Na sam koniec dodajemy śmietankę Łaciatą oraz sól i pieprz do smaku. Ostrożnie mieszamy.
Gotowe danie wykładamy na talerz, posypujemy startym parmezanem oraz ozdabiamy listkami świeżej pietruszki.
Najlepiej używać ryżu arborio lub cornaroli.
Dodaj komentarz