Risotto z podgrzybkami

Risotto to popularne włoskie danie. Bardzo ważna jest jego konsystencja. Różnorodność dodatków sprawia, że za każdym razem otrzymujemy oryginalną w smaku potrawę. Dziś przedstawiam Wam przepis na risotto z grzybami leśnymi.

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

4.25/5

Oceń przepis

Ocena

4.25/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g ryżu
  • 150 g świeżych podgrzybków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 ml białego wina wytrawnego
  • ¾ litra bulionu drobiowego
  • 50 g parmezanu
  • 30ml Śmietanki Łaciata 18%
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Kroimy cebulkę w drobną kosteczkę i szklimy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy ryż.



Krok 2

Ryż podlewami białym winem. Gotujemy, aż ryż wchłonie wino a jego reszta odparuje.



Krok 3

Dodajemy oczyszczone, świeże grzyby razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smażymy całość. Następnie podlewany delikatnie bulionem i gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji ryżu. Pamiętajmy, aby był on al dente!



Krok 4

Na sam koniec dodajemy śmietankę Łaciatą oraz sól i pieprz do smaku. Ostrożnie mieszamy.



Krok 5

Gotowe danie wykładamy na talerz, posypujemy startym parmezanem oraz ozdabiamy listkami świeżej pietruszki.



Wskazówki

Najlepiej używać ryżu arborio lub cornaroli.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.