Risotto z szynką, groszkiem w kremowym sosie z serka i parmezanu

Autor:

Joanna Kryla

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 150 g ryżu do risotto
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 200 g serka śmietankowego
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • Szklanka mrożonego zielonego groszku
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 1 duża cebula
  • 300 g chudej szynki wieprzowej
  • 3 łyżki świeżo tartego parmezanu
  • Sól j pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Mięso pokroić w drobną kostkę.





Krok 2

W małym garnuszku rozgrzać 1 łyżkę masła i podsmażyć mięso. Zalać je wodą, dodać sól i pieprz i dusić na małym ogniu, aż będzie miękkie.



Krok 3

Na głębokiej patelni rozpuścić pozostałe masło, wsypać na nie ryż i obraną, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażyć, aż cebula się zarumieni.



Krok 4

Następnie na patelnię wlać wino i chochelkę bulionu, mieszać ryż i w miarę gdy bulion będzie odparowywał dolewać po jednej chochelce. Kiedy ryż jest już prawie miękki dodać do niego mięso wraz z sosem z gotowania i zielony groszek. Gdy woda odparuje, a groszek jest miękki dodać śmietankowy serek, parmezan i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i podgrzewać, aż ser się rozpuści.



Krok 5

Podawać gorące posypane parmezanem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.