Roladki z czosnkiem niedźwiedzim

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,5 kg kotletów schabowych bez kości
  • 4 łyżki posiekanego czosnku niedźwiedziego
  • 2 cebule
  • 4 łyżki musztardy
  • 10-15 dag boczku wędzonego
  • 3 ogórki kiszone
  • Sól, pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Sos:

  • 2 liście laurowe
  • 1 szkl. wody
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 2-3 łyżki śmietanki Łaciata 18%
  • ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • Sól, pieprz, sos sojowy do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na porcje, rozbić tłuczkiem na cienkie płaty. Oprószyć solą i pieprzem, posmarować musztardą, posypać posiekanym czosnkiem niedźwiedzim.





Krok 2

Następnie posypać posiekaną cebulą, ułożyć pokrojone w słupki ogórki i boczek.





Krok 3

Zwinąć w roladki, zawiązać nitką kuchenną.





Krok 4

Ułożyć na blaszce, skropić olejem i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec na rumiano polewając powstałym sosem.





Krok 5

Upieczone roladki przełożyć do rondla, podlać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, odrobinę sosu sojowego, soli i pieprzu. Dusić pod przykryciem do miękkości. Z miękkich roladek usunąć nici, odłożyć w ciepłe miejsce. Śmietanę wymieszać z mąką i papryką, połączyć z powstałym podczas duszenia mięsa sosem, zagotować, przecedzić.





Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.