Sezon na szparagi trwa zazwyczaj od marca do końca czerwca. Szparagi zielone są cienkie i miękkie, a ich smak jest bardzo wyrazisty. Nie trzeba ich obierać przed gotowaniem.
Danie: Kolacja
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Fit
Szparagi umyj i osusz. Zielone nie muszą być obrane, ale trzeba od nich odciąć zdrewniałe końcówki.
Szparagi i marchewki obieraczką do warzyw obieramy w formę bardzo cienkich plasterków.
W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Do gotującej się wody dodajemy nasze plasterki warzyw i gotujemy ok 2 minuty. Po tym czasie wyjąć warzywa i wrzucić szybko do miski z lodowatą wodą. Po chwili odcedzić na sitku.
Z cytryny wyciskamy sok i mieszamy go z resztą składników kiedy szparagi są już gotowe, doprawiamy i dekorujemy kilkoma listkami ulubionych ziół.
Dodaj komentarz