Sałatka ze szparagami i marchewką

Sezon na szparagi trwa zazwyczaj od marca do końca czerwca. Szparagi zielone są cienkie i miękkie, a ich smak jest bardzo wyrazisty. Nie trzeba ich obierać przed gotowaniem.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 marchewka
  • 1 cytryna
  • ⅕ łyżeczki soli i pieprzu
  • Listki do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Szparagi umyj i osusz. Zielone nie muszą być obrane, ale trzeba od nich odciąć zdrewniałe końcówki.



Krok 2

Szparagi i marchewki obieraczką do warzyw obieramy w formę bardzo cienkich plasterków.



Krok 3

W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Do gotującej się wody dodajemy nasze plasterki warzyw i  gotujemy ok 2 minuty. Po tym czasie wyjąć warzywa i wrzucić szybko do miski z lodowatą wodą. Po chwili odcedzić na sitku.



Krok 4

Z cytryny wyciskamy sok i mieszamy go z resztą składników kiedy szparagi są już gotowe, doprawiamy i dekorujemy kilkoma listkami ulubionych ziół.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.