Rozgrzej piekarnik do 170°C. Boki i dno formy wysmaruj masłem, a brzegi dodatkowo wyłóż papierem do pieczenia.
Połam czekoladę na kawałki. Rozpuść ją w kąpieli wodnej z dodatkiem 1 łyżki masła. Ostudź.
Do płynnej czekolady dodaj serek i delikatnie wymieszaj.
Oddziel żółtka od białek. Dodaj je do masy czekoladowo-serowej. Wszystko razem wymieszaj rózgą.
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj ją do masy i delikatnie wmieszaj łyżką. Gotowe ciasto przelej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na drugą, większą blachę wylej szklankę gorącej wody. Formę z ciastem wstaw blachy z wodą (wody nie może być za dużo, aby nie wlała się do ciasta).
Ciasto piecz przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz kolejne 20 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto w środku, aż do całkowitego przestygnięcia.
Ciasto podawaj posypane cukrem pudrem i ulubionymi owocami. Smacznego!
Dodaj komentarz