Serowa tarta z czekośliwką i piernikami

Autor:

KuchniaMniam

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

KRUCHA TARTA:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki cukru pudru,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g masła,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka śmietany 18% Łaciata,
  • szczypta soli

NADZIENIE SEROWE:

  • 400 g twarogu mielonego,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

CZEKOŚLIWKA:

  • 400 g śliwek węgierek,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego,
  • 100 g czekolady gorzkiej,
  • ok 200 g pierników nadziewanych

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać razem z zimnym masłem, solą i cukrem pudrem. Dodać jajko i śmietanę, szybko zagniatając ciasto. Rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm, najlepiej z wyjmowanym dnem. Nadmiar ciasta odciąć i schłodzić w lodówce przez minimum 30 min. Przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem, obciążyć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C . Piec przez 15 min, do lekkiego zrumienienia. Śliwki przekroić na pól usuwając pestki. Włożyć do garnuszka, zasypać cukrem i podgrzewać na małym ogniu. Kiedy puszczą sok i zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia. Zmiksować w blenderze. Przelać do garnuszka, dodać połamaną na kostki czekoladę i podgrzewać na małym ogniu. Mieszać, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śliwkami. Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Umieścić wszystko w misie miksera i krótko zmiksować. Tylko do momentu uzyskania gładkiej masy. Po wyjęciu kruchej tarty z piekarnika, rozsmarować na dnie 3 -4 łyżki czekośliwki. Ułożyć pierniki i zalać masą serową. Wyrównać i wstawić tartę do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez ok 30 min. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Czekośliwkę delikatnie podgrzać i rozsmarować po wierzchu tarty. Udekorować piernikami i świeżymi śliwkami (opcjonalnie). Schłodzić w lodówce. Smacznego :)



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.