sos beszamelowy

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 30 g masła
  • 2 płaskie łyżki mąki (25 g)
  • 300 ml mleka
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu

Przygotowanie

Krok 1

Roztopić masło na patelni lub w garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając.



Krok 2

Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając (np. rózgą) aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową.



Krok 3

Dodać połowę startego sera, wymieszać i podgrzać aż ser się rozpuści, odstawić z ognia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.