Sos kurkowy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 200 g kurek
  • 2 plasterki parzonego boczku
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 mała cebulka
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina lub bulionu
  • 80 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku

Przygotowanie

Krok 1

Na patelnię rozpuścić masło i oliwę. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz drobno pokrojony boczek. Smażyć przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając, żeby nic się nie przypaliło. Poczekać aż cebula się zeszkli i zrumieni. Wlać wino i odparowywać przez pół minuty.



Krok 2

Dodać kurki i mieszając smażyć na większym ogniu przez około 2 minuty. Doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.



Krok 3

Wlać śmietankę, wymieszać i zagotować. Gotować przez ok. 1 - 2 minuty co chwilę mieszając, na koniec dodać posiekany koperek.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.